Bröderna från Norrtälje: Del II

Bröderna från Norrtälje: Del II

Detta del två i berättelsen om två bröder från Norrtälje och deras osannolika resa från en blygsam början som småhandlare och cigarettsmugglare, till medlemmar av den oantastbara kriminella eliten i Europa. Vägen dit kantades av allehanda illegal verksamhet, men även helt lagliga...

Håkan Molén

Att leva i Spanien

Jag får många frågor om hur det är att leva i Spanien och om hur man beter sig för att flytta hit. Jag kommer nu och framöver ge råd utifrån min stora erfarenhet av dessa frågor.

Leva i Spanien:

Varför skall man flytta till Spanien?

Jag kan ge råd från min horisont som är den lilla staden Santa Pola på Costa Blanca kusten. Närmaste större stad är Alicante som ligger en mil längre norr ut. Flygtiden till Sverige är inte fullt fyra timmar om man skall till Arlanda.

Att bo här innebär att man slipper den Svenska vintern och att man garanterat får sol och sommar när det så skall vara.  Sommaren sträcker sig från börja av april till slutet av oktober.

Vintern är mild, snö, köldgrader och halka förekommer inte och det går att ta sig ett dopp i havet året runt.  Dessutom får man vintertid ha playorna för sig själv då den stora turistströmmen återvänt.  Många nordbor som bor här nere tycker att vintern är den bästa och ro fylldaste tiden på året.

Under månaderna juni, juli och augusti tycker många nordbor att det blir för varmt, temperaturen ligger konstant på trettio grader eller mer. Regn förekommer knappast och solen skiner varje dag. Denna tid så kommer det mängder av turister som gör att det blir trångt. Att parkera en bil inne i själva staden, ja det kan man bara glömma bort.

Så vädret ären orsak till att bo här. Själv lider jag i sviterna efter en reumatisk feber och har svårt med det Svenska vädret, här nere i värmen försvinner värken nästan helt

En annan stor orsak till att bo här är att det billigt att leva. Det var billigt redan tidigare och nu i spåren av Europas finansiella kris så pressas priser på dagligvaror ned ytterligare.

Att äta frukost på en bar kostar cirka 1.50 €uro, det vill säga cirka tolv svenska kronor. Dagen rätt med förrätt, huvudmål, efterätt och kaffe ksotar cirka 6 €uro, det vill säga omkring femtiofyra svenska kronor. Starköl och läsk (typ Coca Cola) har samma pris i affären. 0,30 €uro, cirka två kronor och sjuttio öre, i baren cirka 1 €uro, det vill säga nio svenska kronor.

När det gäller mat man köper i butik så är kostnaden enligt min fru 30% lägre mot i Sverige.

Så levnadskostnaden när det gäller mat och dryck sjunker dramatiskt efter en Spanienflytt.

En annan post i budgeten som nästan suddas ut är kläder. Vinterkläder behöver man inte alls. Vi har något fantastiskt här nämligen Markanden varje lördag och måndag. Dessa köpmän ser till att klädkontot rasar ytterligare. En herrskjorta kostar omkring 45 kronor, en T-shirt mkring 24 kronor. Damkläder är också extremt billigt, en modeklänning kostar cirka 80 kronor
Knutit till markanden är dessutom en färskvaruförsäljning av alla former av grönt  ägg och frukt. Jordgubbar och färsk potatis äter vi i februari för att ta ett exempel. Och detta inte till några fantasipriser utan nästan gratis med våra ögon sett.

Här skall en varning utfärdas: All alkohol är extremt billigt, jag har sett mer än en människa supa ned sig totalt och tvingats återvända till kylan.  Enklast undviker man detta genom att inte dricka i veckorna. (Det är ju ingen chartervecka det gäller utan lång vistelse) Man kan göra som jag gör, förbättra det fysiska välbefinnandet på ett gym. Där ytterligare en stor fördel infinner sig och det är den sociala biten. Man träffar spanjorer som är mycket trevliga när du väl blivit en amigo (vän) och på köpet får man gratis övning i det spanska språket.

Vill man hellre umgås med landsmän så fins det svenska föreningar som också ordnar språkkurser.

Språket är viktigt, spanjorer pratar inte engelska i någon större utsträckning. Så lär dig åtminstone några små grunder och fraser, allt allt blir så mycket enklare då. Men det fins svenskar i många yrkes områden här nere, krogar, rörmokare, snickare osv. Så något stort problem är det inte om man undviker spanjorerna vilket jag inte rekomenderar.

Dessa är mycket trevliga att ha att göra med.

Min spanska blir allt bättre, men så har det inte alltid varit. I Sverige blir en invandrare lätt till åtlöje om dennes svenska är bräcklig. Under mina år här nere har det aldrig hänt att jag hånats för mina försök att tala spanska.

Jag har heller aldrig mötts av någon främlingsfientlighet, tvärt om har jag mottagits med värme och min bäste vän är spanjor.

Hur löser man då själva boendet?

Det självklara rådet är att börja med att hyra en möblerad lägenhet. (Det är nästan alltid frågan om möblerade lägenheter) Priset varierar beroende på läget, med havsutsikt blir det dyrare, utan sådan billigare. Hyr man på årsbasis så blir hyran cirka 2 700:- svenska kronor i månaden för en trea.

Rådet att hyra är inte bara baserat på att man då kan känna sig för hur det är att bo utomlands. Trivs man inte är det bara att flytta hem igen till den svenska bostaden som man självklart inte säljer innan man vet om det går att trivas att bo utomlands.

Att hyra är också klokt om man tänker på, att genom krisen så sjunker priserna på köplägenheter som en sten. Hittils så har priserna sjunkit med cirka 20%, men det är bara början.

Utbudet har ökat dramatiskt på marknaden genom att bankerna nu tvingas sälja ut alla de lägenhet som man fått på halsen genom att dess ägare inte kunnat betala lånen. Dessa lägenheter säljes dessutom med full finansiering, det vil lsäga man kan köpa utan att ha egna pengar och det kan vara bra för det underlättar att behålla det svenska boendet.

I det block där jag bor är en lägenhet till salu, mest på skoj frågade jag efterpriset, det uppgavs till 200 000 €uro. Jag bjöd €80 000, svaret blev inte blankt nej utan man bad att få återkomma till julen om lägenheten inte då var såld. Detta var tre månader sedan, lägenheten är fortfarande osåld. Denna lilla episod kan ju ge en vink om det prisras som väntar.

Jag återkommer med råd när det gäller själva flytten och om hur den spanska sjukvården fungerar.

Håkan Molén

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

8 Responses to Att leva i Spanien

 1. Hej Håkan,

  Tack för dina tips, roligt att se din blogg och läsa om dina erfarenheter som utlandsboende svensk.

  Vi är ett par som funderar på och troligen kommer att flytta till Spanien eftersom sveriges klimat blir hela tiden sämre (inte bara vädret). Vi ser ingen direkt anledning till att stanna, vårt Sverige finns inte längre, samhället har mer eller mindre slutat att fungera och vi orkar inte att frysandes bo i ett land utan framtid.

  Vi är 47 & 48 år gamla, jag Mikael arbetar som egen företagare inom urbranschen med försäljning av reservdelar, mestadels över internet, ett arbete jag kan utföra lika väl någon annanstans i världen, se gärna http://www.urdelar.se

  Vi kommer att åka till Alicante regionen under maj, känna på klimat, bostadsmarknad och försöka att åka runt och bilda oss en uppfattning om var vi vill bo. Vad vi förstår är det köparens marknad och möjligheten att hitta något är stor, något vi verkligen ser fram emot!

  Allt gott!
  Mikael & Mona

 2. Hej Håkan!
  Tack för god fakta och upplysningar om bra boende, mat och annat värdefullt. Jag har planer på att resa till Spanien i september till december och ät ute efter någon liten lägenhet. Det behöver inte vara havsutsikt utan önskar ett gott boende med värme och rent. Skulle vara tacksam om du har något svar att ge mig.
  Ha en trevlig Midsommar!
  Vänligen Eva-Britt

 3. Jason says:

  You post interesting articles here. Your website deserves much more
  visitors. It can go viral if you give it initial boost, i know useful tool that can help you, simply type in google: svetsern traffic
  tips

 4. Paw kvick says:

  Hej väldigt intressant läsning! Familjen och jag ska flytta till spanien eftersom vi inte trivs i sverige längre! Som många andra.
  om du har några fler bra tips så skulle vi uppskatta det.
  tack på förhand

 5. coupons says:

  GEDANKEN UND ZEILEN ZUM BURN-OUT UND IM BURN-OUT 30.8.11

 6. Göran Eriksson says:

  Hej Håkan
  Har du tips på bostadsföretag som hyr ut lägenheter där du bor som man kan kontakta?

 7. Gert Jansson says:

  Hej Håkan
  Gert heter jag och vår familj har börjat att starkt fundera på att skaffa ett boende i Spanien. Vi har fastnat för Alicante området. Sedan har vi funderat mer och kommit fram till att Santa Pola känns som ett bra val för oss. Det uppfyller en hel del av våra önskemål. Efter att ha kommit så långt så har vi börjat att checka lägenheter där, det finns en en hel del som det ser ut. Men man kommer ju på en hel del frågor. Efter att ha läst din blogg så känns det som om du skulle kunna vara till stor stor hjälp. Jag vet inte om du har lust, men det vore underbart om du hade lust att guida oss lite i denna process ;) Med vänlig hälsning Gert

 8. Amanda L says:

  Hej, tack så mycket för denna text. Den hjälpte mycket till min Geografi uppgift i skolan. Bra skrivet!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Var finns mina böcker?

  Storpocket versionerna finns att köpa på Lilla Torget och Turistbyrån i Norrtälje. Man kan även beställa dem från Adlibris.com. För den som föredrar e-böcker, så finns även dem att köpa på Adlibris, samt de flesta bibliotek.
 • Meta

Back My Book Theme Author: Writer Website Themes © 2019