Bröderna från Norrtälje: Del II

Bröderna från Norrtälje: Del II

Detta del två i berättelsen om två bröder från Norrtälje och deras osannolika resa från en blygsam början som småhandlare och cigarettsmugglare, till medlemmar av den oantastbara kriminella eliten i Europa. Vägen dit kantades av allehanda illegal verksamhet, men även helt lagliga...

Håkan Molén

Innan man köper bostad i Spanien, Costa Blanca. Del 1.

Hej igen

Det finnes några enkla råd som gör att resan mot ett eget boende (eller hyrt) enklare och problemfriare. En bostad i Spanien skall vara ett nöje och inte ett problem. Jag går ut lite lätt:

Först och sist: Köp ALDRIG något som kallas för “timeshare”. Hur lockande det än kan vara. Det är inget eget boende man köper, utan rätten till ett boende, exempelvis fyra veckor i april. Jag upprepar: Det är detta man köper för stora pengar, rätten att bo i en lägenhet en viss tid. Efter ett antal år gäller inte denna rätt längre utan alla rättigheter återgår till husbyggaren mot noll i ersättning till de stackare som gått på bluffen. Kommer ni i kontakt med en “säljare”, som raggar på gatorna, gå omedelbart därifrån. Tala inte ens med vederbörande och följ för allt i värden inte med till en träff där det utlovas både mat och dryck. Man får visserligen detta men sedan tar de riktiga säljproffsen över från ungdomarna, som raggat på gatorna, och då kommer samtalen närmast att likna hjärntvätt. Det är inget annat än rena rama skojeriet som går ut på att lura av folk pengar. Den här typen av skojeri förekommer mest på de Spanska Öarna, typ Teneriffa. Det har talats om att dessa skojare skall förbjudas, men så vitt jag vet så existerar fenomenet fortfarande.

Nu blir vi seriösa: Vill ni ha ett eget boende i Spanien så rekommenderar jag att ni först hyr en bostad för en längre tid. Då kan ni i lugn och ro “bo in er”. Lära känna området med dess för och nackdelar. Trivs ni inte så är det bara att lämna lägenheten eller villan efter hyresperioden och pröva något nytt. För många blir det en permanent lösning, den att hyra. Man lägger inga stora pengar på att köpa ett eget boende. I den lilla stad, Santa Pola, där jag bor finnes det en uppsjö av lägenheter att hyra. Staden är liten så vad man än hyr är det gångavstånd nertill de stora playorna. Hyr man på årsbasis går det att hitta möblerade lägenheter från 200 € i månaden, det vill säga cirka 1.800:- svenska kronor. Naturligtvis beror kostnaden på standarden, vill man ha pool, trädgård och havsutsikt får man räkna med 400€ per månad på årsbasis. Man kan också hyra per månad eller vecka. Perioden juni -september är den dyraste, övriga månader billigare. En topplägenhet om fyra rum och kök med havsutsikt, trädgård och pool kostar i juli  400€ i veckan! Det vill säga runt kr 3 600:-.

Vill man hellre  äga sin bostad så kan en sådan köpas ( 2 till 3 rum och kök i Santa Pola som är en relativt dyr ort att köpa bostad i) från 50 000€, det vill säga cirka 460 000:- svenska kronor. Till detta kommer diverse kostnader om cirka 10%, lagfart, uppkoppling av vatten, dito av el o. s.v. En ägd bostad har också vissa fasta kostnader vare sig man är där eller inte, precis som i Sverige.

På grund av en i det närmaste kollapsande bostadsmarknad har det gått att pruta kraftigt, upp emot 50%.  Jag rådde en spekulant på en lägenhet som det begärdes 100 000€ för, cirka 950 000:- kronor, att bjuda hälften. Det gick inte men 650 000:- svenska kronor accepterades. Men denna drömsituation för en köpare håller på att försvinna.  Men grund rådet är fortfarande: “Pruta så du nästan skäms.”

Folket inom mäklar branschen hade hoppats mycket på nyrika ryssar, och visst, det har kommit en del men som det nu blivit politiskt har den vågen avtagit.

Att ta sig hit är enkelt. Själv flyger jag alltid med Norwegian Air. Jag använder alltid deras kort (Master Card) när jag betalar resan. Då får man bonus som kan dras av på nästa biljett. Inte nog med detta, om man vill ta ut kontanter i en bankomat så är det helt gratis, inga uttagsavgifter till skillnad från alla andra kort. Jag köper allt jag kan på kortet, (även all mat) för bonus får man på alla inköp, inte bara på biljettinköp.  Min kommande hemresa till julen kostade noll kronor, jag hade tillräckligt med bonus för att betala biljetten. När månads räkningen kommer så betalas den med fördel direkt, då utgår ingen ränta. Kortet blir då helt gratis, mer än gratis tack vare bonusen.

I min nästa blogg kommer jag att närmare gå in på hur man köper hus i Spanien (Santa Pola) och hur man undviker dyrbara fällor som visserligen har blivit färre med åren, men de existerar fortfarande. (Exempelvis så följer skatter och räkningar med huset, och en obetald skatt från den tidigare ägaren är ju inget som man vill tvingas till att betala).

Fällorna är nu för tiden dessbättre lätta att undvika.

Ha det från ett i dag mulet Santa Pola, dock 20 grader varmt och söndags promenaden väntar med café (eller en öl) på favoritkrogen.

Santa Pola 2014-11-23

Håkan Molén

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

One Response to Innan man köper bostad i Spanien, Costa Blanca. Del 1.

 1. Göran Wennertsöm Långshyttan says:

  Jag och min fru har fallit för Teneriffa och söker nu ett åretruntboende i lägenhet.
  Efter några resor har vi fått en del kontakter och tips och naturligtvis som många andra gått på en del blåsningar som utförts av svenska och norska personer.
  Vår tanke är att hyra en lägenhet på årsbasis gäran med garage eftersom vår tanke är att flytta permanent och ta med oss en av våra amerikanska veteranbilar.
  Vi flyttade från en liten lägenhet i södertälje till ett stort hus i dalarna med tanke på att barnen skulle få plats, men dom kommer inte i alla fall, dom tycker det är för långt, så nu tänker vi oss en lägenhet i Adeje så kanske dom kommer oftare. Vi tar tacksamt emot alla tips för att inte bli lurade igen. mvh Göran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Var finns mina böcker?

  Storpocket versionerna finns att köpa på Lilla Torget och Turistbyrån i Norrtälje. Man kan även beställa dem från Adlibris.com. För den som föredrar e-böcker, så finns även dem att köpa på Adlibris, samt de flesta bibliotek.
 • Meta

Back My Book Theme Author: Writer Website Themes © 2019